Beleidsplan
Stichting Hope for England heeft een tweejarig beleidsplan gemaakt voor de jaren 2024 en 2025.
Strategie
Kernprincipes en uitganspunten
De stichting heeft als statutaire doelstelling: Het ondersteunen en bevorderen van de Bijbelse leer en onderwijs op gereformeerde grondslag in Engeland en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
Werkzaamheden
Er wordt geprobeerd de doelstelling van de stichting te verwezenlijken door:
Geen winstoogmerk
De stichting heeft geen winstoogmerk. Alle wervingsgelden worden ingezet t.b.v. het voortbestaan van de stichting en haar activiteiten. Wanneer de stichting stopt met bestaan, zullen de overgebleven gelden gedoneerd worden aan een nader door het bestuur te bepalen doel.
Grondslag
De stichting heeft als grondslag de Bijbel, zijnde het onfeilbare en geïnspireerde Woord van God.
Ook weet het zich verbonden met de Drie Formulieren van Enigheid naar de Dordtse Synode van 1618 en 1619. De stichting is voortgekomen uit een initiatief om de fam. Knight in Engeland te steunen bij het herstellen en opzetten van kerk en onderwijs op gereformeerde grondslag.
Visie en missie
Er zijn nauwe historische banden tussen Engeland en Nederland als het gaat om de gereformeerde leer. Helaas is er weinig overgebleven van de zuivere gereformeerde belijdenis in Engeland in vergelijking met het verleden. Veel Engelse invloeden hebben huidig reformatorisch Nederland mede gevormd. In dit opzicht is Nederland in zekere zin schatplichtig aan Engeland.
De stichting zet zich hierom in om de zuivere gereformeerde belijdenis te bevorderen in Engeland.
Beleid
Toetsingscriteria
Om in aanmerking te komen voor steun van welke aard dan ook, worden activiteiten en projecten getoetst aan de volgende selectiecriteria:
Huidige activiteiten
Voor de jaren 2024 en 2025 wenst de stichting zich te richten op een viertal activiteiten. Deze zijn onderverdeeld in: evangelisatie, onderwijs en de ondersteuning van medewerkers.
EVANGELISATIE
Rochdale – Erfgoedcentrum
De kerk genaamd ‘Hope Chapel’ in Rochdale heeft een rijke historie. In deze kerk zijn vele bekende predikanten voorgegaan waaronder William Gadsby en John Warburton, welke de oprichter van deze kerk was. John Kershaw was maar liefst 53 jaar verbonden als predikant aan de gemeente van Rochdale.
Helaas heeft de kerk in 2019 haar deuren moeten sluiten omdat er slechts drie gemeenteleden overgebleven waren. In 2022 is de kerk aangekocht door een groep Engelse vrienden en is het plan gemaakt om van deze kerk een erfgoedcentrum te maken. Het kerkgebouw is ondergebracht in de Engelse stichting Rochdale Hope Chapel Heritage Centre. Stichting Hope for England werkt samen met deze Engelse stichting om het erfgoedcentrum te kunnen realiseren.
Het kerkgebouw is in een erg vervallen staat en moet grondig gerenoveerd en gestoffeerd worden. Aangezien het een monumentenstatus heeft, zijn er veel eisen met bijbehorende kosten aan verbonden. Ook het oprichten en in stand houden van een erfgoedcentrum vergt de nodige financiële en praktische middelen.
Het doel is om in het tweede deel van 2024 dit erfgoedcentrum gerealiseerd te hebben.
Het erfgoedcentrum heeft als doel om mensen in de naaste omgeving alsook van veraf, bekend te laten worden met de rijke historie van deze kerk. Er zullen o.a. rondleidingen gehouden worden en open dagen waarop het gebouw haar deuren opent om gasten te ontvangen met bijv. thee en soep. Zo vormt dit gebouw een ‘middelpunt’ voor het leren kennen van mensen in de naaste omgeving, waardoor dit een mogelijkheid vormt om de Bijbelse leer te verspreiden.
Stichting Hope for England biedt ondersteuning door m.n.:
Rochdale – Kerkplanting
De stad Rochdale is voor het overgrote deel seculier geworden of hangt een andere godsdienst aan. Er is sprake van grote geestelijke armoede in vergelijking met voorgaande tijden. Vanuit het erfgoedcentrum zal geprobeerd worden om mensen in aanraking te brengen met de rijke boodschap van het Evangelie.
Het doel is om in Rochdale een kerkelijke gemeente te stichten onder de naam Rochdale Reformed Congregation. Het kerkgebouw ‘Hope Chapel’ zal dan gebruikt worden om wekelijkse erediensten te houden.
Stichting Hope for England biedt ondersteuning door m.n.:
ONDERWIJS
Rochdale – Klassiek christelijke school
Reformatorisch onderwijs is zeer schaars in Engeland. De overheid verstrekt geen subsidies aan scholen met een godsdienstige grondslag. Ook in Rochdale is er geen reformatorische school. Het oprichten en besturen van een school vereist veel werkzaamheden en inzet.
Het doel is om een school op te richten met een klassiek christelijk (reformatorisch) fundament. Zodoende worden kinderen gevormd vanuit het Woord van God.
Stichting Hope for England biedt ondersteuning door m.n.:
ONDERSTEUNING
Medewerkers
Het verrichten van evangelisatie- en veldwerk in Rochdale vormt de basis van alle projecten. Ook zijn er coördinerende taken die uitgevoerd moeten worden. Werken in Rochdale kan soms een eenzame post zijn. Daarom ondersteunt Hope for England de medewerkers in praktisch en mentaal opzicht en voorziet het in (een deel van) hun materiele behoeften voor zover dit hen in staat stelt om het werk uit te voeren dat dienstig is aan het doel van de stichting.
Het doel is om evangelisatie- en veldwerkers zo optimaal mogelijke omstandigheden te bieden om hun werk voor de stichting uit te kunnen voeren.
Stichting Hope for England biedt ondersteuning door m.n.:
Werving van gelden
Fondswerving zal plaatsvinden o.a. door:
Taakstelling en bestuursverhoudingen
Het bestuur bestaat uit minimaal drie personen.
Voorzitter
De taken van de voorzitter bestaan met name uit:
Secretaris
De taken van de secretaris bestaan met name uit:
Penningmeester
De taken van de penningmeester bestaan met name uit:
Algemeen lid
De taken van de algemene leden bestaan met name uit:
Het huidige bestuur bestaat uit 7 personen:
W. Timmer (voorzitter), E.A. van ’t Hul (secretaris), J. van de Steeg (penningmeester), R. Bolier (algemeen lid), H. Compagner (algemeen lid), J. Heij (algemeen lid), J. Horst (algemeen lid)
Uitvoering van het beleid en toezicht hierop door bestuur
Besluiten omtrent het wijzigen van beleid zullen met volstrekte meerderheid van stemmen door het bestuur genomen worden. Indien er een impasse ontstaat, is het uitgesproken oordeel van de voorzitter beslissend waarbij artikel 6.10 van de statuten in acht moet worden genomen. In de bestuursvergaderingen zullen de beleidsdoelstellingen en activiteiten die daarmee samenhangen met voortgang worden besproken. Voor 1 juli van het lopend jaar wordt verslag gedaan van de jaaractiviteiten en financiën over het voorgaande (kalender)jaar. Dit zal tevens op de website gepubliceerd worden.
Beheer
Beheer en besteding van vermogen
De stichting houdt niet meer vermogen aan dan redelijkerwijs nodig is voor de continuïteit van de voorziene werkzaamheden ten behoeve van de realisering van de doelstelling en werkzaamheden van de stichting. Het beheer en verantwoordelijkheid van de verkregen inkomsten is in handen van de stichting. Het bestuur verplicht zich vertrouwelijk om te gaan met anonieme giften.
De stichting en haar bestuur streeft ernaar/draagt er zorg voor dat de tijdens een boekjaar te maken beheers- en overheadkosten niet meer bedragen dan maximaal 10% van de jaarlijks besteedde gelden.
De stichting besteedt de verkregen inkomsten conform de doelstelling en werkzaamheden zoals vastgelegd in de statuten (artikel 3), en met name specifiek aan de projecten zoals beschreven in dit beleidsplan.
Beschikking over het vermogen van de stichting
Op grond van artikel 7 van de statuten van de stichting en haar feitelijke werkzaamheden heeft geen enkele persoon doorslaggevende zeggenschap binnen de stichting. Aldus beschikt geen enkele persoon over het vermogen van de instelling als ware het eigen vermogen.
Bezoldiging
De leden van het bestuur ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden conform artikel 4 van de statuten.
Noodzakelijke onkosten als reis-, porto- en administratiekosten, gemaakt in het kader van bestuurswerkzaamheden worden na voorafgaande goedkeuring door het bestuur desgewenst vergoed. De onkosten worden vergoed conform de richtlijnen van de Belastingdienst.
En de hoop
beschaamt niet...
Romeinen 5:5